پروتئین ها از لحاظ سرعت جذب
مستررژیم
یکی از مهمترین دسته بندی هایی که میتوان برای پروتئین ها در نظر گرفت :
دسته بندی آنها بر اساس سرعت جذب هست. چرا که این دسته بندی به ما این امکان را می دهد که انتخاب کنیم بهترین پروتئین برای هر وعده چه پروتئینی است. برای مثال پروتئین برای وعده صبحانه یا برای وعده نهار یا شام یا قبل خواب چه نوع پروتئینی باشد؟
الف)تاثیر ترکیب مواد در سرعت جذب پروتیین ها:
البته یک نکته که بسیار حائز اهمیت است ،در مورد دسته بندی این پروتئین ها از لحاظ سرعت جذب، این است که پروتئین ها را آیا به صورت خالص مصرف می کنیم یا که پروتئین ها را در ترکیب با مواد غذایی دیگر برای مثال چربی ها و یا کربوهیدرات ها استفاده می کنیم.
چون که مواد غذایی دیگر مانند چربی ها کربوهیدرات ها و یا حتی ترکیب پروتئین ها با خود به صورت مستقیم بر روی سرعت جذب پروتئین دخیل هستند.
مثلاً چربی ها به خاطر تحریک هورمون(کوله سیتوکینین) در داخل معده باعث کند شدن عمل تخلیه معده می شود و به دنبال آن سرعت جذب هم پایینتر میآید حال اگر ما پروتئین ها را همراه با مواد چرب مصرف کنیم این اتفاق برای پروتئین ها میافتد و سرعت جذب آنها پایینتر میآید و به اصطلاح دیر جذب خواهند شد.
و یا اینکه پروتئین ها را همراه با کربوهیدرات های دیر جذبی مانند سبزیجات مصرف کنیم که مشخصا سبزیجات هم به خاطر ساختار مقاومی که دارند و فیبر باعث کندتر شدن سرعت جذب پروتئین ها خواهند شد و جلوی عملکرد آنزیم ها بر روی پروتئین ها را تا حدودی می گیرند.
اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که ورود پروتئین به داخل عضلات همراه با هورمون انسولین صورت می گیرد یعنی هورمون انسولین باید در خون حضور داشته باشد که پروتئین ها وارد عضلات شوند و یکی از تحریک کننده های هورمون انسولین کربوهیدرات ها هستند که کربوهیدرات ها با تاثیر بر روی انسولین و افزایش آن در ورود پروتئین به داخل سلول به طور مستقیم تاثیر میگذارند.
با توجه به نقطه که در بالا گفته شد می توانیم نتیجه بگیریم که اگر ما همراه با پروتئین ها از کربوهیدرات های زود جذب و به مقدار مناسب استفاده کنیم می توانیم در ورود پروتئین به داخل سلول و زود جذب تر شدن آنها کمک کنیم.
با توجه به آموزشهای که در بالا داده شد اکنون شما میتوانید به این نتیجه برسید که مصرف پروتئین ها همراه با چربی ها باعث دیر جذب و پروتئین ها همراه با کربوهیدرات می تواند باعث زود جذب و یا دیر جذب شدن پروتئین ها شود و یا حتی ترکیبی از پروتئین ها با یکدیگر ؛ که پروتئین های زود جذب در ترکیب پروتئین های دیر جذب تبدیل به یک پروتئین متوسط جذب خواهد شد، اما این ترکیب پروتئین ها و مواد غذایی دیگر بود؛در ادامه در مورد خود پروتئین ها به تنهایی صحبت خواهیم کرد.
اما اگر پروتئین ها را به صورت خالص در نظر بگیریم ، که البته اکثرا به این صورت نیستند، کدام یک از پروتئین زود جذب و کدام یک از آنها دیر جذب خواهند بود؟
۱-روتئین کازئین موجود در شیر دیر جذب می باشد و انحلال پذیری پایینی در آب دار_پد.
۲_پروتیین وی موجود در شیر زودجذب بوده و انحلال پذیری بالایی درآب دارد همچنین دارای کیفیت بالایی از اسیدآمینه های مورد نظر برای ساخت عضلات است.
۳_سفیده تخم مرغ(پروتئین سفیده تخم مرغ)یک پروتیین تقریبا زود جذب می باشد و کیفیت بالایی نیز دارد که البته در حالت آب پز نسبت به خام زودجذب تر می باشد.
۴_سینه مرغ نسبت به ران مرغ زودجذب تر می باشد چون که دارای چربی کمتری هست اما خود پروتئین آن در دسته زود جذب قرار میگیرد.
۵_پروتئین های گیاهی معمولاً پروتئین های دیر جذب هستند مانند پروتئین سویا و یا پروتئینی که در حبوبات وجود دارد.
_از اینجا به بعد خود شما با توجه به آموزشهای داده شده می توانید محاسبه کنید که مواد غذایی مورد نظر ما بر اساس ترکیبی که با چربی ها کربوهیدرات ها و پروتئین ها دارند آیا زود جذب هستند و یا دیر جذب در مورد ماهی ها گوشت قرمز هم به همین صورت است گوشت قرمز به خاطر دارا بودن چربی بالاتر دیر جذب خواهد بود و ماهی ها با چربی کمتر زودجذب است اما که همان گوشت قرمز را اگر که بدون چربی استفاده کنید زود جذب خواهد بود و در مورد بقیه مواد غذایی دیگر به همین صورت می باشد.
ب)تاثیر پختن در سرعت جذب پروتئین ها:
اما نکتهای که اینجا وجود دارد این است که پختن مواد غذایی بر روی سرعت جذب آنها تأثیر می گذاردحال اگر ما پروتئین ها و یا کربوهیدرات ها را در نظر بگیریم .
چرا که پختن مواد غذایی باعث میشود که سیستم گوارشی ما بتوانند راحتتر روی آن تأثیر بگذارد و جذب آن هم تسهیل یابد برای مثال سفیده تخم مرغ را اگر به صورت خام مصرف کنید و یا پخته بر روی سرعت جذب آن تاثیر گذار خواهد بود و همچنین بر روی بقیه مواد غذایی مانند گوشت ها پس اگر قصد شما افزایش سرعت جذب مواد غذایی باشد پخت و پز باعث بالاتر رفتن سرعت جذب و برعکس خام
خوردن و یا در ترکیب با مواد خام باعث دیر جذب شدن آن میشود.
4 نظر
.
خوب بود
✔✔✔
🖐🏻🖐🏻🖐🏻