همه آن چیزی که باید درمورد هورمون ها بدانید !
هورمون چیست ؟
هورمون ها نظام پیچیده ای در بدن ما هست که در تنظیم زمان خوردن یا نخوردن ما دخالت دارد. تنظیم میزان چربی در بدن ما نیز همانند تنفس که تحت کنترل ما نیست و به صورت ناخودآگاه ما نفس میکشیم به صورت ناآگاهانه در بدن ما تنظیم میشود و یا اینکه ما به قلب خود یادآوری نمیکنیم که قلب تلمبه بزند. تنها راه کنترل این اعمال در بدن یک سازوکار هموستاتیک است.
این هورمون ها هستند که میزان ورودی کالری بدن را کنترل میکند پس نمیتوانیم بگوییم که چاقی به خاطر عدم تعادل کالری هست بلکه به خاطر عدم تعادل هورمون ها است که بر روی دریافت یا عدم دریافت کالری تاثیر دارد. برای مثال رشد قد ما بر اساس ترشح هورمون رشد است و یا تنظیم قند خون ما بر اساس ترشح هورمون های انسولین و گلوکاگون اتفاق می افتد
هورمون ها در بدن ما چه کار میکنن ؟
بلوغ جنسی بر اساس ترشح هورمون های استروژن و تستوسترون هست،دمای بدن به وسیله هورمون تحریک کننده تیروئید یا تیروکسین آزاد تنظیم می شود و در واقع تمام اعمال بدن به وسیله هورمون ها تنظیم می شوند. همین داستان در مورد تنظیم میزان چربی بدن ما هم دخالت دارد یعنی میزان چربی بدن ما همانگونه که گفتیم بر اساس دریافت کالری یا کاهش و افزایش کالری نیست بلکه به خاطر ترشح این هورمون ها است برای مثال هورمون لپتین،آدیپونکتین، لیپاز حساس به هورمون،لیپوپروتئین لیپاز و آدیپوز تری گلیسیرید لیپاز نقش مهمی در تنظیم میزان چربی بدن ما دارند نه اختلال کالری
در ادامه در مورد دسته بندی هورمون ها به اختصار توضیح خواهیم داد:
اعمال متعدد سلولها بافتها و اعضای بدن توسط دستگاه های متعددی ارتباطی هماهنگ می شوند تعدادی از این دستگاه های ارتباطی از این قرارند:
۱_نوروترانسمیتر ها : یا واسطه های عصبی توسط انتهای آکسونی نورون ها به فضای اتصالات سیناپسی رها می شوند و به طور موضعی اعمال سلول عصبی را کنترل میکند.
۲_هورمونهای اندوکرین : توسط غدد یا سلول های تخصصی یافته به داخل گردش خون را می شوند و در نقطه دیگری از بدن بر اعمال سلول ها اثر می گذارند.
۳_ توسط سلولهای عصبی به داخل خون ترشح می شوند و این مواد در نقطه دیگر از بدن بر اعمال سلول هدف اثر می کنند.
۴_پاراکرین ها : توسط سلول ها ترشح می شوند که به داخل مایع خارج سلولی نفوذ می کنند و بر اعمال سلول های مجاور از نوع دیگر تاثیر می گذارند.
۵_اتوکرین ها : توسط سلول ها به مایع خارج سلولی ترشح می شوند و بر روی همان سلول هایی که از آنها ترشح می شوند اثر میگذارند.
۶_سایتوکاین ها پپتیدهایی هستند که توسط سلول ها به درون مایع خارج سلولی ترشح می شوند و می توانند به صورت هورمون های اتوکرین،پاراکرین یا آندوکرین عمل نماید نمونه سایتوکاین ها ها شامل: اینترلوکین ها و سایر لنفوکاین هایی هست که به وسیله سلول های کمکی ترشح شده و بر دیگر سلول های سیستم ایمنی اثر می گذارند.
هورمونهای سایتوکاینی که توسط سلولهای چربی تولید میشوند گاهی اوقات آدیپوکاین نامیده می شوند برای مثال لپتین.
در اینجا توضیح مختصری در مورد نحوه ترشح هورمون ها و محل اثر آنها صحبت کردیم و در ادامه در مورد نوع هورمون ها و ساختمان شیمیایی آن ها توضیح خواهیم داد.
سه گروه کلی هورمون های عبارتند از:
۱_پروتئین ها و پلی پپتید ها: مانند هورمون های مترشحه از هیپوفیز قدامی و خلفی، لوزالمعده شامل انسولین و گلوکاگون ،غده پاراتیروئید با هورمون پاراتیروئید و هورمون های دیگر.
۲_استروئید ها : مانند قشر فوق کلیه ( کورتیزول و آلدوسترون) تخمدان ها (استروژن و پروژسترون)بیضه ها (تستوسترون) و جفت (استروژن و پروژسترون).
۳_مشتقات اسید آمینه تیروزین: مترشحه از تیروئید (تیروکسین و تری یدوتیرونین)و مدولای فوق کلیه (اپی نفرین و نوراپی نفرین).
تا اینجا توضیحات مختصری در مورد هورمون ها داده شد اما در ادامه به طور مفصل در مورد هورمون هایی که به بیماری ها و مشکلات افزایش وزن چاقی مربوط هستند صحبت خواهیم کرد.
تقریبا تمام درمان ها و آموزش هایی که ما در سایت مستررژیم خدمت شما عرض میکنیم به صورت پایه و درمان ریشه ای می باشد که در ارتباط مستقیم با هورمون هاست.به این صورت شما با مراجعه به هرکدام از مقالات و ویدیو های آموزشی ما اطلاعات کاربردی تری در مورد هورمون ها دریافت خواهید کرد،که البته در دوره جامع سلامتی هارمونی هورمون ها به کار گرفته شده و در جهت درمان بیماری ها به صورت ریشه ای استفاده میشوند.
2 نظر
عالی بود
مرسی علی عزیز